Upshift – Україна

“Антигаджет-time”: не забуваємо про цифрову гігієну під час карантину

Карантин — апогей гаджетів, смартфонів та всього цифрового. Більшість людей перейшли на дистанційну роботу чи навчання. Замість офісу – zoom та скайп, замість звичних розваг – живі включення співаків, театральних вистав, віртуальні тури музеями та кіносеанси онлайн. Та не забувайте, що відпочивати від своїх комп’ютерів й інших девайсів корисно та необхідно. Навіть, якщо здається, що […]

Карантин — апогей гаджетів, смартфонів та всього цифрового. Більшість людей перейшли на дистанційну роботу чи навчання. Замість офісу – zoom та скайп, замість звичних розваг – живі включення співаків, театральних вистав, віртуальні тури музеями та кіносеанси онлайн. Та не забувайте, що відпочивати від своїх комп’ютерів й інших девайсів корисно та необхідно. Навіть, якщо здається, що під час карантину це неможливо.

Дівчата з антигаджет проєкту “Let it”, який отримав грант від Upshift, закликають влаштувати собі цифровий детокс.

Під час карантину важко уявити життя без комп’ютера, телефона чи планшета. Але пам’ятайте: вони негативно впливають на здоров’я: погіршується сон, зір, слух, збільшується навантаження на спину. Психологічно ми теж страждаємо. Особливо зараз, коли постійно читаємо тривожні новини. Ось деякі варіанти, як провести час без “цифри”, не порушуючи умов карантину:

  1. “Антигаджет-time”: виділіть конкретний час, коли ви не будете користуватись девайсами.
  2. Удосконалюйте себе та розвивайте: вчіть мови, знайдіть нове хобі, читайте паперові книги.
  3. Проводьте більше часу зі своєю родиною: грайте в настільні та інтелектуальні ігри, перегляньте сімейні фотоальбоми, влаштуйте вдома книжковий клуб, родинні квести, домашній театр, збирайте пазли.
  4. Зараз особливо важливо пам’ятати: гаджет потрібен для справи. Для розваг використайте фантазію! 
  5. Приготуйте нову смачну страву.
  6. Слухайте аудіолекції. Це не зовсім за логікою гаджет детоксу, але точно зменшить навантаження на очі та спину.
  7. Домовтесь з родиною про цифровий етикет: замість стрічки новин перед сном – розмови. Прогулянки з собакою, обід чи похід в магазин – залиште гаджети вдома.
  8. Влаштуйте “розвантажувальні” дні. Проведіть вихідний без гаджетів. Це серйозний виклик в нинішніх умовах, але найбільш цікавий.

Хай карантин для вас буде не стресом, а часом для нових звершень і відкриттів!
Залишайтеся вдома.