Upshift – Україна

В Сєвєродонецьку з’явились курси з самооборони “Shield Up”

В Сєвєродонецьку відкрили курси з самооборони “Shield Up”. Їх заснували студенти Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Дідоренка – Костя, Саша, Іван, Данило, Артем та Костя.  Хлопці хочуть допомогти підліткам та молоді правильно поводитись в небезпечних ситуаціях і реагувати на фізичну агресію. Крім самооборони, на курсах “Shield Up” будуть навчати основ першої домедичної допомоги і […]

В Сєвєродонецьку відкрили курси з самооборони “Shield Up”. Їх заснували студенти Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Дідоренка – Костя, Саша, Іван, Данило, Артем та Костя.

 Хлопці хочуть допомогти підліткам та молоді правильно поводитись в небезпечних ситуаціях і реагувати на фізичну агресію. Крім самооборони, на курсах “Shield Up” будуть навчати основ першої домедичної допомоги і проводити тренінги з психологами та юристами.

 До занять, в першу чергу, залучатимуть соціально вразливих підлітків та тих, хто схильний до правопорушень. На думку команди “Shield Up”, це допоможе таким підліткам направити агресивну енергію в мирне русло.

Курси з самооборони команда буде проводити разом з двома інструкторами. На теоретичних заняттях вони розкажуть правила поведінки в критичних ситуаціях, як реагувати на небезпеку та розпізнати загрозу. Під час практики інструктори розвиватимуть рухові якості підлітків (силу, витривалість, спритність), навчать блокувати удари, захищатися від озброєного нападу.

Щоб почуватися в безпеці, потрібні не лише навички самооборони. Є надзвичайні ситуації, коли від людини залежить чиєсь життя. І вона повинна знати, що робити до приїзду медиків, як надати невідкладну допомогу, – розповідає Костя, учасник “Shield Up”. – Ми хочемо, аби наші курси мали комплексний підхід. Тому запросили практикуючих експертів, які проведуть тренінги з домедичної допомоги”.

Тут вчитимуть визначати стан потерпілого, проводити серцево-легеневу реанімацію, надавати допомогу при механічних травмах, пораненнях та кровотечах. Також на заняттях учасники опанують методики штучного дихання та непрямого масажу серця. 

 Для того, щоб заняття були максимально наочними за грант UPSHIFT закупили все необхідне: тренажери-манекени для серцево-легеневої реанімації, плівки-клапани, професійні накладки-імітування типових прав та поранень. 

“До всього ми включили в курси юридичні тренінги. Адже підлітки мають розуміти свої права та обов’язки, за що вони несуть відповідальність. Особливо, при застосуванні прийомів самооборони. Також на тренінгах розглянуть такі теми, як безпека в інтернеті, протидія булінгу, кібербулінгу. Зараз ми повинні вміти захищатись не тільки в фізичному просторі, а й цифровому” – каже Данило, лідер проєкту “Shield Up”.

Остання складова курсів – психологічні тренінги. Їхня задача – допомогти розібратися в агресії, навчити прийомам саморегуляції, як вирішувати конфлікти та поводитись з різними людьми. Результат тренінгу: учасники/ці отримають навички психологічного захисту.

Ольга Агафонова, наставниця команди “Shield Up”, каже, що реалізація подібного проєкту в Сєвєродонецьку має дуже важливе значання. Адже місто знаходиться неподалік від зони проведення ООС, а це є небезпечним середовищем для підлітків. Тому важливо мати навички психологічного та фізичного самозахисту, вміти надавати домедичну допомогу.

Коли такі проєкти втілюють самі ж підлітки , то рівень довіри значно зростає. Підтримка ЛДУВС ім . Дідоренко, участь викладачів на безоплатній основі, показує зацікавленість виховувати у молоді відповідальність за своє життя, є прикладом співпраці заради однієї цілі – розвитку нашої держави”

Курси “Shield Up” будуть проводитися на базі Луганського національного університету імені Дідоренка (вул.Донецька,1). Заняття: два рази на тиждень. Проєкт є одним із переможців глобальної інноваційної програми для молоді UPSHIFT Україна, яку реалізує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Фондом “Професійний розвиток Харкова” за підтримки уряду Японії.