Upshift – Україна

Молодь на сторожі якісного контенту: студенти з Рубіжного відкрили блогер студію

Маленька кімната в переміщеному луганському університеті могла стати будь-чим: підсобкою, вчительською, приміщенням, де зберігали би старі реферати та дипломні. Але п’ятеро студентів вирішили, що така кімната стане осередком молодих блогерів-початківців. Влад, Леся, Максим, Саша та Дмитро навчаються в Луганському педагогічному університеті ім.Тараса Шевченка, який зараз розташований у Рубіжному. У вільний час студенти намагаються вести блоги […]

Маленька кімната в переміщеному луганському університеті могла стати будь-чим: підсобкою, вчительською, приміщенням, де зберігали би старі реферати та дипломні. Але п’ятеро студентів вирішили, що така кімната стане осередком молодих блогерів-початківців.

Влад, Леся, Максим, Саша та Дмитро навчаються в Луганському педагогічному університеті ім.Тараса Шевченка, який зараз розташований у Рубіжному. У вільний час студенти намагаються вести блоги з різних тематик на власних ютуб-каналах.

18-річний Влад майже рік займався популярним серед підлітків та молоді ігровим напрямком Let’s Go та створював розважальні відео. Найпопулярніший ролик Влада набрав понад 66 тисяч переглядів. Проте хобі довелось кинути, бо не вистачало потужного обладнання для запису, рендерингу та монтажу відео. Історія Влада є показовою для всієї команди та доводить, що сучасне покоління має навички для створення контенту, але не має якісної технічної бази. Особливо в невеликому місті, де умов для розвитку молодих блогерів небагато.

Саме тому у п’ятьох студентів виникла ідея створити студію з сучасним обладнанням, де кожен може спробувати себе в ролі блогера.

Думка, що створити контент може будь-хто, і для цього не потрібні умови, – не зовсім вірна. Наприклад, якщо ти студент, живеш в гуртожитку, то тобі весь час хтось заважає. А молодь, зазвичай, і знаходиться в таких умовах. Можна багато разів пробувати, але рано чи пізно опускаються руки. Або ж просто хочеться більшого, і тих можливостей, які є, тобі вже не вистачає” – розповідає Максим, учасник команди.

Щоб втілити свою ідею в життя, команда студентів взяла участь в глобальній програмі Upshift Україна та виграла грант від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Японії. Тепер в Рубіжному з’явилась студія для блогерів-початківців, розташована при Луганському університеті ім. Т. Шевченка.

Кожен охочий може спробувати себе в ролі блогера, журналіста чи просто вчитись створювати медіа-контент. В студії є фото й відео камера, потужний комп’ютер, хромокей, мікрофони, колонки, студійне світло. Тут можна знімати, фотографувати, монтувати, запускати трансляції, експериментувати з контентом, записати інтерв’ю.Влад,

Леся, Максим, Саша та Дмитро вже почали працювати в студії. Вчаться самостійно, а якщо вистачить досвіду, допомагатимуть іншим: “До студії можуть приходити люди з різним рівнем навичок. Тут головне мотивація та бажання розвиватись. Для цього в нас є умови. Зараз молодь просунута, швидше вчиться, опановує цифрові навички. А якщо хтось захоче поділитися досвідом, ми залюбки. Можна в майбутньому проводити майстер-класи”.

ЩО РОЗВИВАТИМУТЬ МОЛОДІ БЛОГЕРИ?

У кожного учасника команди “Open blog studio” є окремий напрямок, яким вони займаються. Влад й далі розвиватиме канал на ігрову тематику Let’s Go та буде створювати розважальний контент.

Олеся вестиме рубрику хенд-мейду. Саша готуватиме відео про новини та журналістику, а Дмитро – навчальні відео уроки з програмування. Максим на своєму ютуб-каналі вирішив створити розмовну рубрику: буде говорити на злободенні теми, проблеми соціального чи політичного характеру.


“Всю інформацію зараз поширюють та читають через соцмережі. Тому доносити те, що хочеш сказати, чим поділитись, краще через різні інтернет-платформи. Тут тебе обов’язково почують”