Upshift – Україна

“Папір, здавайся!”: київські студенти створили проєкт з сортування та переробки паперу

Розвиток екокультури в рідному університеті та досягнення цілей сталого розвитку ООН – такі амбітні плани мають три студенти з Києва. Нещодавно вони створили екопроєкт під назвою Paper Hub, щоб призвичаїти свій навчальний заклад сортувати папір. Стефанія, Антон та Евеліна навчаються в Київському національному економічному університеті. Вони помітили, що студенти і викладачі у своїй роботі використовують […]

Розвиток екокультури в рідному університеті та досягнення цілей сталого розвитку ООН – такі амбітні плани мають три студенти з Києва. Нещодавно вони створили екопроєкт під назвою Paper Hub, щоб призвичаїти свій навчальний заклад сортувати папір.

Стефанія, Антон та Евеліна навчаються в Київському національному економічному університеті. Вони помітили, що студенти і викладачі у своїй роботі використовують купу паперу, який потім просто викидають. Саме тому троє друзів кинули виклик шкідливій звичці та організували в університеті збір паперу й подальшу його переробку. Аби заохотити людей до екоініціативи, команда Paper Hub додала в проєкт елементи гейміфікації. Реалізувати задумане вдалось завдяки підтримці Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Японії.

“Наша мета — створити екосвідому спільноту в університеті. Ми хочемо змінити культуру поводження зі сміттям, зокрема, з папером. Для цього ми розробили систему збору, складування та централізованого вивозу паперу”, – розповідає Стефанія.

ЯК ВСЕ ОРГАНІЗОВАНО?

Щоб ідея команди працювала, вони налагодили механізм. Спочатку купити контейнери для збору і зберігання паперу. Коли накопичуються необхідна кількість, папір забирає вантажна машина. Для цього команда домовилась з підприємством “Київміськвторресурси”, яке займається первинною переробкою промислових й побутових відходів.

На контейнерах для збору паперу розміщенні QR-коди. Відсканувавши його, людина з легкістю переходить на сайт Paper Hub – тут вона вказує обсяг паперу, що викинула в контейнер. На сайті є система нарахування балів та рейтингування: чим більше людина принесла паперу, тим вище просувається за шкалою. Найактивнішим передбачені подарунки й призи.

Завдяки гейміфікації ми прагнемо залучити природні людські інстинкти: конкуренцію, досягнення, альтруїзм, розв’язання задач. Також такий ігровий підхід ненав’язливо впливає на поведінку людини і підштовхує до певної дії”, – пояснює команда.

ПРО ВЛАСНІ КОРИСНІ ЗВИЧКИ

Вся команда Paper Hub намагається бути екосвідомою.  “Ще з малого віку мама прищепила мені багато корисних звичок: використовувати сумки з тканини, багаторазові пляшки для води, вимикати світло, економити воду та інше. Зараз я намагаюсь перейти на zero-waste lifestуlе”, – ділиться особистим досвідом Стефанія.

Антон та Евеліна також не забувають піклуватися про навколишнє середовище. Сортують папір, або взагалі відмовляються від нього, обирають природні матеріали замість пластику, використовують багаторазові контейнери для їжі.

Та Антон, Евеліна та Стефанія не зупиняються на цьому. Про екологічний спосіб життя і свій проєкт вирішили розповісти студентам та викладачам КНЕУ. Утрьох організували екодень: запросили експертів, пограли у вікторини та ігри. Як результат: більше екосвідомих людей!