Upshift – Україна

Учасники UPSHIFT Україна представили успішні соціальні проекти на фестивалі у Харкові

30 травня у Харкові відбувся фестиваль соціальних молодіжних ініціатив програми UPSHIFT Україна. 30 молодіжних команд представили  інноваційні проекти, які отримали фінансування від  Європейського Союзу (ЄС) та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Діяльність програми підтримав Департамент у справах сім`ї молоді та спорту Харківської міської ради. «Хочу сказати величезне спасибі організаторам, молоді, яка взяла участь в програмі Upshift […]

30 травня у Харкові відбувся фестиваль соціальних молодіжних ініціатив програми UPSHIFT Україна. 30 молодіжних команд представили  інноваційні проекти, які отримали фінансування від  Європейського Союзу (ЄС) та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Діяльність програми підтримав Департамент у справах сім`ї молоді та спорту Харківської міської ради. «Хочу сказати величезне спасибі організаторам, молоді, яка взяла участь в програмі Upshift і команді міськради, яка завжди буде допомагати у розвитку і підтримці соціальних проектів. Також додам, що це лише початок великого шляху – ми бачимо досягнення учасників перших хвиль Upshift Україна і що до їх проектів приєднуються все нові і нові учасники, і вже зовсім скоро будуть реалізовуватись нові заходи, велика кількість проектів, які дадуть результат для всіх жителів міста.» – зауважив Костянтин Лобойченко, заступник Харківського міського голови з питань сім’ї, молоді та спорту.

Харків став першим містом в Україні, де ЮНІСЕФ за підтримки ЄС запустив міжнародну інноваційну програму соціального підприємництва для школярів та молоді. Протягом 2018-2019 навчального року пройшли 6 навчальних модулів для майже 250 юних підприємців та громадських активістів. Команди-переможці отримали гранти на суму до 80 тис. гривень та кваліфіковану допомогу менторів, які пройшли спеціальне навчання за міжнародною методологією UPSHIFT. Загальна сума грантового фонду від ЮНІСЕФ та ЄС на здійснення молодіжних проектів склала майже 3 млн. грн.

«UPSHIFT – це програма, що надає молодим людям можливість проявити себе та стати агентами соціальних змін. Молодь сама може знаходити рішення для тих проблем у своїй громаді, що вона виявляє. Таким чином ми працюємо не для молоді, а разом з нею», – пояснив Ерве Морін, спеціаліст з розвитку молоді ЮНІСЕФ в Україні.

Гості фестивалю поспілкувалися з учасниками проекту та дізналися про нові можливості та послуги для харків’ян –  безкоштовні танцювальні курси, інклюзивні спортивні секції, навчання жестовій мові тощо. Крім того, відвідувачі взяли участь у  лекторіях із сексуальної освіти, поведінки у надзвичайних ситуаціях, антистрес-практик, відвідали майстер-класи з першої медичної допомоги, пісочної анімації, випробували електроскейти, долучилися до танцювального флеш-мобу та багато іншого.

Програма UPSHIFT Україна у Харкові впроваджує ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова».  «Програма не лише показала активність молоді, а й залучила до реалізації молодіжних ініціатив широку харківську громаду. Ми впевнилися, що сучасне покоління не байдуже до вирішення проблем та готове докладати зусиль до покращення суспільного життя. Окремо хочеться зазначити, що завдяки цьому проекту інклюзія набула більш впевненого сенсу. Були зроблені практичні кроки до зміни свідомості людей з цього питання, яким сприяли проекти «Почути серцем», Total Answer Dance, «Еко-скул», Театр жестової мови «Аріадна» та інші», – розповіла Ірина Фоменко, голова правління ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова».

Проект UPSHIFT Україна було визнано кращою практикою серед програм розвитку освіти, працевлаштування та підприємництва на Національному форумі зайнятості в 2018 році. Уже цієї осені ця програма почне свою роботу у Донецькій та Луганській областях.