Upshift – Україна

“Не гаджети керують нами, а ми ними”: як команда зі Слов’янска протидіє цифровій залежності

“Коли ми з моєю родиною сідаємо вечеряти, кожен з нас приносить с собою телефон та весь час “втикає” в нього. Ми й так рідко бачимось, у нас немає можливості часто спілкуватись, але все одно замість розмов один з одним, обговорення наших проблем, час за вечерею ми витрачаємо, гортаючи стрічку в інстаграмі. Я помітила це за […]

Коли ми з моєю родиною сідаємо вечеряти, кожен з нас приносить с собою телефон та весь час “втикає” в нього. Ми й так рідко бачимось, у нас немає можливості часто спілкуватись, але все одно замість розмов один з одним, обговорення наших проблем, час за вечерею ми витрачаємо, гортаючи стрічку в інстаграмі. Я помітила це за собою і своєю родиною, і мене це засмутило. З одного боку, технології мають робити людей ближчими, але часто все навпаки. Я захотіла змінити це”. 

Це історія однієї з учасниць команди “Let it” зі Слов’янська, яку підтримала програма UPSHIFT Україна. Розповідь дівчини, мабуть, якнайкраще пояснює, чому “Let it” стурбована проблемою залежності від гаджетів.

Женя, Марія, Даша та Аня хочуть запропонувати гідну та цікаву альтернативу цифровому світу. Дівчатам по 15 років. Всі вони дуже активні в житті. На чотирьох ділять різноманітні захоплення та хобі: театральне мистецтво, бальні танці, музика, вивчення мови. Віднедавна дівчата мають ще одну важливу справу – це проєкт Let it”, яким вони кажуть: “Не гаджети керують нами, а ми ними!”.

Всі, мабуть, читали про те, що залежність від смартфонів та девайсів погіршує пам’ять, впливає на працездатність, продуктивність людини, погіршує концентрацію уваги. Адже всі ці пристрої зараз виконують багато роботи за нас: нагадують дні народження, важливі події, містять перелік справ, пропонують актуальні новини. Безумовно, в шаленому ритмі життя 21 століття – це корисні функції, але мають бути межі, – розповідає Женя. – Гаджети впливають не тільки на фізичний стан, але й емоційний. Коли ми довго знаходимося поза мережами, без смартфонів, виникає почуття тривоги. Наче пропускаємо щось важливе. Як на мене, потрібно змінювати пріоритети: замість години в гаджеті – година з родиною чи друзями:)”.

Тому дівчата заснували антигаджет проєкт – “Let it”. Команда хоче створити простір в Слов’янську, де будуть збиратися підлітки та активна молодь: “Ми будемо спілкуватись, переглядати цікаві фільми, обговорювати їх, грати в настільні ігри, дискутувати на тему гаджет-залежності”.

Дівчата вже провели чотири таких заходи. Приміщення для цього надала центральна бібліотека. Загалом команда “Let it” зібрала близько 70 людей.

Світлана Халєв, менторка “Let it”, каже: “Усіх присутніх на наших зустрічах, дійсно, хвилює проблема цифрової залежності. Учасники відзначають, що важливо саме говорити на цю тему, обговорювати її та інформувати молодь про безпечне і розумне споживання гаджетів”.

На цьому команда “Let it” зупинятися не збирається. У планах: 

  • Антигаджет паті – вечірка без телефонів чи інших цифрових носіїв. Планують проводити такі вечірки регулярно.
  • Випуск власного мерчу з мотиваційними малюнками та слоганами, які закликатимуть людей обмежити себе у використанні гаджетів.
  • Флешмоби: людина з найменшою активністю в соцмережах, отримує унікальний мерч від “Let it”.
  • Тренінги, зустрічі з психологами: обговорення проблеми залежності від гаджетів.

Кожен з нас знаходиться в своєму гаджеті, гортає стрічку в соцмережах, лайкає, дивиться чужі фото. І ми не помічаємо того, що відбувається навколо нас, що відбувається з рідними та друзями. 

Деякі проблеми ми не можемо розповісти навіть своїм батькам, а, наприклад, якомусь “цифровому” другу з іншої країни, ми з легкістю викладемо все, що маємо на душі. Думаємо, що це ненормально. Якщо ти не можеш довіритися близькій людині, а довіряєш тому, кого не бачив в очі – це треба змінювати”, – підсумовує Маша.

Своїм проєктом вона разом з Анею, Дашею та Женею дають можливість молоді провести час по-іншому, в колі друзів, цікавих людей, за живим спілкуванням. Без щохвилинних сповіщень з соцмереж.

Відпочити від гаджетів разом з “Let it” можна, завітавши до них на заходи. Всі події дівчата анонсують тут. А тим, хто не може потрапити на антигаджет активності, “Let it” підготували поради. Такий собі ЗОЖ цифрової людини:

  1. Встанови додаток, який буде відстежувати активність в соцмережах.
  2. Не користуйся телефоном за 30 хвилин до сну.
  3. Влаштуй вихідні від смартфона.
  4. Видали додатки, якими не користуєшся протягом 2 місяців.
  5. Не використовуй гаджет при прийманні їжі.
  6. Виходь на короткострокові прогулянки без телефона (похід в магазин, під час вигулу песика).

Ми розуміємо, що повністю відмовитися від гаджетів неможливо, але ми можемо використовувати їх з користю та в допустимих межах”, – Let it.

Проєкт реалізує UNICEF Ukraine та Фонд “Професійний розвиток Харкова” за фінансової підтримки Уряду Японії