Upshift – Україна

Ваш контакт «Бабуся» тепер онлайн

Команда молодих дівчат створила онлайн курси для літніх людей, щоб допомагати їм бути на зв’язку з близькими в часи пандемії «Я щаслива людина. Обидві мої бабусі й обидва дідусі живі та здорові», – зізнається 18-річна студентка з Києва Вікторія Конащук. Вікторія завжди хотіла, щоб її дідусі та бабусі були з нею на зв’язку. Незалежно від […]

Команда молодих дівчат створила онлайн курси для літніх людей, щоб допомагати їм бути на зв’язку з близькими в часи пандемії

«Я щаслива людина. Обидві мої бабусі й обидва дідусі живі та здорові», – зізнається 18-річна студентка з Києва Вікторія Конащук.

Вікторія завжди хотіла, щоб її дідусі та бабусі були з нею на зв’язку. Незалежно від карантину, країни чи відстані. Але взаємного бажання спілкування виявилося недостатньо. Підтримувати контакт на відстані бабусям Вікі заважала банальна відсутність досвіду з користування смартфоном і месенджерами.

Так у дівчини під час розв’язання сімейної проблеми з’явилася ідея курсів користування смартфонами для літніх людей – ITbabushka. Перетворити ідею в успішний, сучасний проєкт Вікторії та її команді допомогла програма UPSHIFT Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Бабуся, ти мене бачиш?

Свій перший урок цифрової грамотності для пенсіонерів Віка провела у себе вдома. І проходив він у формі дводенного інтенсиву.

«Ми вирішили сім’єю подарувати нашим бабусям поїздку до Європи. Але перед відпусткою з’ясувалося, що вони не вміють користуватися Viber, Google Картами або навіть робити фото. І мені дуже терміново за два дні потрібно було навчити їх усьому і протестувати дзвінки, щоб вони мене бачили і чули», – сміючись згадує Вікторія.

І хоча бабусі Віки так і не освоїли у подорожі Google карти, але змогли дзвонити та висилали свої фото на тлі європейських пам’яток. А дівчина зрозуміла, що може навчити користуватися смартфонами бабусь всієї України.

Тим більше, що потреба в країні в цифровій грамотності для літніх людей, дійсно, дуже висока.

Так, за даними Міністерства цифрової трансформації України, більш ніж половина українців (53,5%) знаходяться нижче позначки «середній рівень» в питаннях цифрової грамотності. А хочуть поліпшити свої цифрові навички 47% українців. При цьому люди старше 60 років частіше за інших стають жертвами онлайн-шахрайства.

Бабуся приєдналася до чату

Вікторія Конащук разом зі своєю однокласницею і тезкою 18-річною Вікторією Тоцькою зробили невелике опитування, наскільки курси користування смартфоном можуть бути затребувані людьми похилого віку.

«Виявилося, що дуже багато людей хочуть спілкуватися зі своїми дітьми й онуками. Але зайвий раз бояться натиснути кнопку на смартфоні та не хочуть приставати до своїх рідних з проханнями пояснити. Так ми вирішили знімати зрозумілі й прості уроки», – каже дівчина, яка захоплюється IT.

У якості голосу й обличчя проєкту до Вікторій приєдналася третя учасниця – 17-річна Ярослава Будяковська. Початковий курс з п’яти уроків, який дівчата виклали на сайті www.itbabushka.com, містив теми про створення нових контактів у телефоні, користування голосовим пошуком, фотокамерою смартфона і програмою Viber.

Перші користувачі сайту, знайомі дівчат, яким вони пересилали посилання, несподівано змогли теж дати команді кілька уроків у відповідь.

«У нас на сайті є форма «Відгуків». І нам стали приходити коментарі, що ми занадто швидко пояснюємо. І ми зрозуміли, що уроки треба перезнімати», – розповідає Віка про те, як вперше замислилася, що проєкту потрібно серйозне фінансування для більш професійного підходу.

Тоді вона випадково в одному з Telegram-каналів о другій годині ночі знайшла посилання на проєкт UPSHIFT і відразу ж відправила заявку.

Ментор для менторів

Програма UPSHIFT спрямована на навчання, надання менторської підтримки та фінансування ідей молодих людей у ​​всьому світі. У 2020 році десять молодіжних команд в Україні пройшли навчання і п’ять з них отримали фінансування, завдяки якому протягом року впроваджували свої ідеї.

ITbabushka – стала однією з цих п’яти команд і отримала 40 тис. грн на реалізацію проєкту, а також підтримку ментора.

«Ментор нам дуже допоміг розібратися з фінансовими питаннями — скласти кошторис, договір на послуги SMM, підготувати статутні документи. Без його підтримки нам було б складно все це зробити», – каже Вікторія, додаючи, що UPSHIFT зміг підвищити фінансову грамотність команди не гірше, ніж вони підвищують цифрову грамотність своїх клієнтів.

На виграні кошти дівчата закупили камеру, мікрофон, звук і все необхідне для якісної зйомки відеоуроків. До того ж ще одним плюсом від участі в програмі ЮНІСЕФ стала четверта дівчина в команді – 17-річна Вікторія Терещенко. Вона приєдналася до ITbabushka, щоб складати конспекти уроків і розробити чат-бот підтримки для сайту.

Бабуся і Дідусь залишаються вдома

Сьогодні для всіх охочих можна підвищити свою цифрову грамотність на сайті www.itbabushka.com є безкоштовний курс з 5 відео уроків, які дівчата перезняли за допомогою нової техніки й зробили доступнішими. За невелику плату також можна купити Базовий курс, який вчить користуватися онлайн картами, YouTube і сайтом “Таблеточки”.

До того ж команда розробляє зараз Просунутий курс, де буде інформація про оплату комунальних послуг онлайн і реєстрації у соцмережах.

Клієнтська база сайту на сьогодні — понад 200 осіб. І більшість з них задоволені курсом.

«Мої діти й внуки живуть у Києві, але ми спілкуємося по Viber майже щодня. Це позбавляє мене почуття самотності. Уроки на сайті для мене були зрозумілими, корисними та простими. Я опанувала голосовий пошук, це зручніше, ніж набирати вручну», – розповідає одна з користувачів сайту, пенсіонерка Олена Іванівна, яка живе на сході України.

Вікторія Конащук читає кожен відгук на сайті та часто просить поради у своїх власних бабусь і дідусів, як покращувати курс надалі.

«Зараз під час карантину краще, щоб наші бабусі та дідусі залишалися вдома. Щоб вони не ризикували, стоячи у чергах по оплаті комуналки, — впевнена Вікторія. – Тому наші уроки дозволяють їм не тільки залишатися вдома, але й залишатися на зв’язку з нами».

Текст: Юлія Сіліна, Кейт Бонд, Фото: UNICEF