Upshift – Україна

У Добропіллі школярі відкрили арт-простір

Катя, Микита, Олена та Катерина – чотири підлітки, друзі, активісти, займаються спортом, навчаються в останньому класі 9-річки, та думають про те, куди “йти” після закінчення школи. А ще вони думають про своїх молодших “колег”. Їх турбує, що у школярів немає можливості для розвитку та цікавого дозвілля. Тому Катя, Микита, Олена та Катерина розробили проєкт, пройшли […]

Катя, Микита, Олена та Катерина – чотири підлітки, друзі, активісти, займаються спортом, навчаються в останньому класі 9-річки, та думають про те, куди “йти” після закінчення школи. А ще вони думають про своїх молодших “колег”. Їх турбує, що у школярів немає можливості для розвитку та цікавого дозвілля. Тому Катя, Микита, Олена та Катерина розробили проєкт, пройшли навчання в UPSHIFT, виграли грант і втілили свою ідею в життя. Тепер при школі, де вчаться підлітки,  є арт-простір “Manager room”. Тут будуть проводити майстер-класи з миловаріння, бісероплетіння, випалювання. Також команда “Manager room” запланувала два освітніх блоки – ігровий english time та book club.


Коли ми подавали заявку на UPSHIFT, то звертали увагу на те, що цікавого й корисного можемо створити для наших друзів, які ще не закінчують школу. Наша особиста мотивація була іншою – взяти участь в крутій програмі, отримати знання, навички в процесі реалізації власного проєкту, – розповідає Олена.

Які саме майстер-класи та гуртки будуть проводитись на базі простору, ми також вирішували, виходячи з інтересів школярів. Запитали учеників, і більшість сказали, що хочуть незвичайних заходів”.

Автори “Manager room” прагнуть, щоб простір став місцем, де діти разом будуть навчатись нового: “Ми хочемо, щоб школярі могли разом робити цікаві та корисні речі. Бо, коли вони приходять додому після уроків, то не завжди є можливість і час компанією провести дозвілля цікаво і захопливо, наприклад, за миловарінням. А тепер у дітей, підлітків є неформальний простір, куди вони приходять, де є матеріали, обладнання, гарна програма та однолітки”.

Команда розповідає, що плюс арт-кімнати в її близькості. Школа знаходиться в Жданівському мікрорайоні, і дітям не потрібно їздити кудись для того, аби цікаво провести час. В “Manager room” можуть завітати всі охочі. Щоправда, є попередній запис груп. Простір працюватиме як в будні, так і в вихідні дні.

Чим ще можна займатись в “Manager room”?

Крім майстер-класів, книжкового клубу, на базі простору буде проходити “english time” – заняття з англійської в формі гри. Тут переглядатимуть цікаві освітні відеоролики, вчитимуть мову через інтерактивні, розважальні завдання, а два рази на місяць вчителька буде давати уроки з граматики.

“Наше опитування показало, що учні хочуть поліпшити рівень англійської мови. Але ми спробуємо зробити заняття в легкий та ненав’язливий спосіб, – пояснює Микита. – На шкільних уроках багато людей, не завжди є можливість індивідуального підходу, є домашні завдання, оцінки, через це страх зробити чи сказати щось неправильно. Ми хочемо додати у вивчення англійської ігрового моменту. Розважати, але з користю. Здебільшого будемо вчитись говорити”.

Перегляд фільмів, освітні івенти, організація творчих майстер-класів: при наповненні програми арт-простору команда “Manager room” вважає за потрібне дослухатися до бажань та ідей дітей і своїх друзів.

Чому участь в UPSHIFT – must have сучасного підлітка?

Коли ми почали проєкт, від подачі заявки до відкриття “Manager room”, нас дуже підтримувала школа. Це важливо! Але, здається, UPSHIFT – перший проєкт, коли вся відповідальність лежить не на дорослих, а на підлітках. Це виховує багато якостей та навичок в тобі. Ми брали участь в різних проєктах, але головні, основні питання вирішували вчителі. Тут навпаки.

А ще було цікаво спілкуватись з різними командами, вчитись зовсім по-іншому. Було складно, але захопливо: виборювати свою ідею, доводити, що вона найкраща та унікальна

Проєкт “Manager room” створено за фінансової підтримки уряду Японії та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).