Upshift – Україна

Львівські студенти створили всеукраїнську онлайн платформу для волонтерства

Львівські студенти запустили інтерактивну онлайн платформу для волонтерства “ВолонтерЮ”. Вона має ігрову форму: за виконані завдання користувач отримує бали, які підвищують його рейтинг, що дає доступ до топових волонтерств та унікальних призів. Завдяки платформі студенти хочуть зробити волонтерство популярним, доступним і цікавим, а також налагодити комунікацію між громадськими організаціями та волонтерами. Платформа має вигляд сайту, […]

Львівські студенти запустили інтерактивну онлайн платформу для волонтерства “ВолонтерЮ”. Вона має ігрову форму: за виконані завдання користувач отримує бали, які підвищують його рейтинг, що дає доступ до топових волонтерств та унікальних призів. Завдяки платформі студенти хочуть зробити волонтерство популярним, доступним і цікавим, а також налагодити комунікацію між громадськими організаціями та волонтерами.

Платформа має вигляд сайту, для користування яким потрібно зареєструватись в ролі волонтера або організації. Олександра Верлинська, проєктна менеджерка “ВолонтерЮ”, розповідає, що на платформі громадські організації можуть знайти волонтерів для вирішення своїх конкретних завдань

Простіше кажучи, платформа виглядає як дошка оголошень, де організація розміщує волонтерські місії. Волонтери, у свою чергу, відгукуються на розміщені завдання та виконують їх

Для зручності всі місії розкидані по так званих планетах волонтерств — кожна планета відповідає за певний напрямок: волонтерство на подіях, для дітей, громади, допомога зоозахисним ініціативам та інше.

Ми хочемо зробити всі процеси автоматизованими, швидкими та легкими. Волонтерство не просте завдання, не кожен на це піде. Бо спочатку ти шукаєш волонтерство, реєструєшся, спілкуєшся з організаторами, заповнюєш велику гугл форму, пишеш про себе багато інформації,  про свої переваги та досягнення. А потім тобі приходить відмова, або взагалі немає відповіді. Ми б хотіли це нівелювати, щоб волонтерство стало цікавим та сучасним”, – розповідає Уляна, менеджерка проєкту “ВолонтерЮ”.

Гуртування волонтерів та ГО — не єдиний плюс “ВолонтерЮ”. Сайт розв’язує купу проблем, з якими зіштовхуються як волонтери, так і організації:

  • дозволяє записатися на волонтерство без гугл форм
  • кожен волонтер має власний профіль з детальною інформацією про нього та відгуками від ГО
  • усі можливості та організації зібрані в одному місці
  • ігровий формат, що стимулює волонтерів до проактивності

Зараз “ВолонтерЮ” працює в бета-режимі, тому деякі функції ще не доступні для користувачів. Але організації вже почали надсилати перші місії на платформу. За задумом засновників, “ВолонтерЮ” має перерости в таку собі волонтерську соціальну мережу, де комунікація між користувачами буде повністю автоматизованою.

Більшість команди ВолонтерЮ — студенти та студентки Українського Католицького Університету. Власне, ідея проєкту з’явилась у друзів під час навчання: “Ми були волонтерами студентської організації “Відлуння”, яка працює з вихованцями шкіл-інтернатів та дитячих будинків. В один момент в організації почались проблеми, після цього ми почали думати, чому так відбулося та як можна розвинути волонтерство. І у нас виникла думка про застосунок, який би мотивував людей до волонтерства”.

Для запуску проєкту команда “ВолонтерЮ” отримала фінансування в рамках інноваційної програми для молоді UPSHIFT Online, яку організовує Фонд “Професійний розвиток Харкова” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Під час програми UPSHIFT Online, команда пройшла тренінги з проєктного менеджменту та соціальних інновацій. Це дозволило учасникам розробити свій проєкт, готовий до реалізації та вибороти фінансову й менторську підтримки.