Upshift – Україна

Молодіжний проект «WOW Money»: від домашнього бюджету до рекорду Гіннеса

За великим столом в кімнаті Маріупольського електромеханічного технікуму панує ділова атмосфера – вирішується доля великих грошей. Десятки тисяч кредиту, його процентні ставки, майбутня вигода від вкладення інвестицій, розподіл доходів – все це за допомогою калькуляторів прораховують шестеро людей і акуратно вносять суми до стовпчиків бланків. Те, що з боку виглядає як нарада серйозної фінансової компанії […]

За великим столом в кімнаті Маріупольського електромеханічного технікуму панує ділова атмосфера – вирішується доля великих грошей. Десятки тисяч кредиту, його процентні ставки, майбутня вигода від вкладення інвестицій, розподіл доходів – все це за допомогою калькуляторів прораховують шестеро людей і акуратно вносять суми до стовпчиків бланків.

Те, що з боку виглядає як нарада серйозної фінансової компанії насправді тренінг-гра «Життєвий капітал», де в ролі майбутніх банкірів й інвесторів виступають 16-річні учасники Маріупольської школи фінансової грамотності «WOW Money» та їхні учні.

Школа з’явилася завдяки участі трьох маріупольських студентів в одній з хвиль програми UPSHIFT, що здійснюється ЮНІСЕФ за підтримки Європейського Союзу (ЄС). Ця програма формує підприємницькі навички у підлітків і молоді, а також надає можливості підліткам реалізувати власні ініціативи і взяти участь в соціальному підприємництві.

Тепер підлітки з Маріуполя у формі гри навчають основам підприємницької діяльності школярів і дітей з інтернатів в своєму місті. Величезний напис «I`m smart» на стіні в класі, де збираються учасники школи, повністю відповідає їхній цілі. «Наша цільова аудиторія – це ті, у кого немає можливості навчитися азам економіки. Нам би хотілося, щоб в школах викладали фінансову грамотність. Тому що всім потрібно розумніше ставитися до свого фінансового становища і майбутнього», – розповідає учасник команди Дмитро Гуцело, серйозний хлопець у жовтій футболці з зображенням купюр, кредитних карток і графіків доходів.

Дмитро з двома своїми друзями, Богданом Казанцевим і Анастасією Балинською, були дуже захоплені фінансової грою «Життєвий капітал», що була розроблена в Харкові як тренінг з контролю транзакцій і побудови фінансових стратегій.«Це дуже цікава гра, вона схожа на Монополію, але вчить відкладати гроші, підраховувати сімейний бюджет, збирати на свою справу. Ми граємо по 4 години і більше, і завжди це дуже захоплює», – посміхається Настя, показуючи кольорове паперове поле гри з фішками й ігровою валютою.Коли вони дізналися про проведення відборів на програму UPSHIFT, друзі на основі свого захоплення придумали проект і виграли 48 тис. грн на його реалізацію.

Емоції від перемоги були просто божевільні. Ми відчували велике піднесення та відразу почали працювати над проектом. Ми три місяці готувалися до відкриття школи, навчалися бути тренерами, адаптували гру для дітей.

Гроші, виділені Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Європейським Союзом, підлітки витратили раціонально та відповідально. Купили ноутбук, проектор для демонстрації правил гри, обладнали свій кабінет і закупили кілька наборів «Життєвого капіталу» як призи для школярів, які беруть участь у турнірах по цій грі.

«Нам дуже подобається працювати з дітьми в інтернатах. Вчителі нам говорили, що вони можуть не зрозуміти правила, що їм буде складно через вік і проблеми зі здоров’ям. Але всі діти відмінно впоралися, їм було цікаво. Ми навіть проводили гру з глухонімими дітьми – нам це дуже запам’яталося», – зізнається учасник команди Богдан, який мріє в майбутньому стати підприємцем і відкрити свою справу.

Зараз підлітки з «WOW Money» поєднують навчання в технікумі, проведення гри в школах і побудову власного бізнесу. «Життєвий капітал» в подальшому може стати для Богдана, Дмитра і Насті першим заробітком, коли вони відкриють платні тренінги з фінансової грамотності для дорослих.Ще одна велика й амбітна мета маленької команди – участь у турнірі по «Життєвому капіталу» на рекорд Гіннеса з найбільшої кількості гравців в Україні.«Думаю, цей проект змінив кожного з нас. Я точно став більш організованим, ми з сім’єю почали відкладати гроші на фінансову подушку», – розповідає Дмитро, додаючи, що мріє про введення уроків фінансової грамотності по всій країні.

«Думаю, якби кожен зі школи розумів, як вести свій бюджет, як інвестувати, це б у загальному могло добре позначитися на економіці всієї України».