Upshift – Україна

Добропільські школярі дають нове життя старим речам

Щоб зробити нашу планету чистішою, п’ятеро школярів з Добропілля започаткували майстерню, в якій зі старих речей шиють нові: сумки, мішечки, іграшки, рушники, фартушки. Таким чином школярі популяризують ідею свідомого споживання. Щоб втілити свій проєкт вони виграли грант від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Японії в рамках програми UPSHIFT Україна. “Усі ми зіштовхувалися з ситуацією, […]

Щоб зробити нашу планету чистішою, п’ятеро школярів з Добропілля започаткували майстерню, в якій зі старих речей шиють нові: сумки, мішечки, іграшки, рушники, фартушки. Таким чином школярі популяризують ідею свідомого споживання. Щоб втілити свій проєкт вони виграли грант від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Японії в рамках програми UPSHIFT Україна.

Усі ми зіштовхувалися з ситуацією, коли в шафі скупчилися непотрібні речі. Людям шкода їх викидати. Ми вирішили знайти таким речам корисне застосування: шити іграшки зі старих спідниць, торбинки з суконь. Тим паче, що це має попит серед людей, адже бути екосвідомим стає трендом. Екосумки, наприклад, дуже гарний еквівалент поліетиленовим пакетам, бо гарні, міцні та їх можна зробити модним аксесуаром”, – розповідає Таня, лідерка проєкту “Нове життя старим речам”.

Команда вже пошила велику партію різних речей та продала їх на шкільному ярмарку. Поки що зі свого маленького швейного бізнесу підлітки виручили 2 тисячі гривень. Гроші віддали на благодійність. Влад, учасник команди, каже, що зупинятися не збираються та планують збільшувати і кількість роботи, і прибутки.

“Наша мета — створити екосвідому спільноту в університеті. Ми хочемо змінити культуру поводження зі сміттям, зокрема, з папером. Для цього ми розробили систему збору, складування та централізованого вивозу паперу”, – розповідає Стефанія.

І це не просто обіцянки. Коли школярі почали втілювати свій проєкт, шити вміли лише двоє. Але за кілька місяців вся команда навчилась цього ремесла та ще й приєднала до своєї майстерні чотирьох волонтерів.

Речі збирають за оголошеннями. Також встановили в своїй школі спеціальні баки, куди кожен може принести непотрібні речі. Після цього команда школярів обробляє їх та починає роботу в майстерні.

Нас вразило, що багато людей хочуть купувати пошиті нами речі! А ще більше тішить, що наша ідея працює: ми організували такий собі кругообіг речей в природі”, – ділиться Таня своїми емоціями від результату проєкту.