Upshift – Україна

У Слов’янську учасники UPSHIFT Україна відкрили дактильну інтерактивну абетку

Дві наші молодіжні команди – Easysign24 та Почути серцем – зробили важливу справу. Разом вони відкрили першу в Слов’янську дактильну інтерактивну абетку. Щоб нечуючі люди могли спілкуватись з тими, хто чує. Виготовлення, установка, організація відкриття, програма, ведучі, фотографи, запрошення гостей, медіа кампанія – влаштували 15-річні школярі зі Слов’янська та Харкова за один тиждень. Все це вони роблять, бо мають амбітні […]

Дві наші молодіжні команди – Easysign24 та Почути серцем – зробили важливу справу. Разом вони відкрили першу в Слов’янську дактильну інтерактивну абетку. Щоб нечуючі люди могли спілкуватись з тими, хто чує.

Виготовлення, установка, організація відкриття, програма, ведучі, фотографи, запрошення гостей, медіа кампанія – влаштували 15-річні школярі зі Слов’янська та Харкова за один тиждень. Все це вони роблять, бо мають амбітні цілі: хочуть, щоб суспільство не обростало міфами про нечуючих, знало і замислювалося про їхні проблеми, щоб нечуючі могли без перешкод дивитися телевізор, викликати швидку, розуміти оголошення в громадському транспорті, купувати продукти в магазинах, спілкуватись з цим світом без бар’єрів.

Відкриття абетки відбулося в рамках презентації проєкту EASYSIGN, який спрямований на підвищення поінформованості людей про проблеми нечуючих та популяризацію жестової мови. EASYSIGN став фіналістом UPSHIFT Україна у Слов’янську, і зараз активно втілює свої ідеї в життя.

Під час відкриття EASYSIGN підготували спеціальну програму, що якнайкраще розкрила тему інклюзії нечуючих та жестової мови. Гості брали участь в інтерактивно-просвітницьких іграх з інклюзивним нахилом, конкурсах, музичних флешмобах. Найактивніші отримали подарунки від EASYSIGN.

На захід завітали мешканці Слов’янська, вихованці Центру реабілітації дітей з інвалідністю, представники влади та ЗМІ. Також на відкриття приїхали учасники програми UPSHIFT Україна в Харкові, які рік тому заснували власний проєкт “Почути серцем”, спрямований на просування жестової мови та культури людей з порушеннями слуху не тільки в Україні, а й за її межами. Один з учасників проєкту, Володимир Чарушин, напередодні відкриття абетки виступав перед Генеральною Асамблеєю ООН у Нью-Йорку, розповідаючи про важливість налагодження спілкування між чуючими та нечуючими людьми. Саме проєкт “Почути серцем” є автором інтерактивної дактильної абетки. У Харкові таких абеток встановлено вже п’ять.

Відкриття дактильної абетки – це, дійсно, знакова подія. Бо EASYSIGN – один з проєктів UPSHIFT Україна, який взяв потужний старт у Слов’янську, тим самим розпочавши шлях до своєї великої мети.

Саме завдяки ініціативі EASYSIGN і Почути серцем ми маємо чудову та таку необхідну абетку тут, в інклюзивному парку “Мрія”, де поєднуються дуже різні групи людей. Спільними зусиллями EASYSIGN та Почути серцем зробили так, що діти з порушеннями слуху не будуть відчувати себе відстороненими та зайвими“, – Олександр Кашлаков, координатор UPSHIFT Україна у Слов’янську.

Проєкт UPSHIFT Україна реалізує UNICEF Ukraine та Фонд “Професійний розвиток Харкова” за фінансової підтримки Уряду Японії