Upshift – Україна

Школярі створили простір для розвитку альтернативної музики

Пам’ятаєте, дітьми ми часто мріяли? Наприклад, створити власний музичний гурт, співати, підкорювати великі сцени, здіймати аплодисменти глядачів. Та, як правило, цьому передують складнощі: музична школа, нотна грамота, сольфеджіо, купа теорії, завдання та література. А якщо хочеш обрати альтернативний шлях у вивченні музики, чи мрієш опанувати нетиповий інструмент, та при цьому живеш в невеликому місті, де […]

Пам’ятаєте, дітьми ми часто мріяли? Наприклад, створити власний музичний гурт, співати, підкорювати великі сцени, здіймати аплодисменти глядачів. Та, як правило, цьому передують складнощі: музична школа, нотна грамота, сольфеджіо, купа теорії, завдання та література. А якщо хочеш обрати альтернативний шлях у вивченні музики, чи мрієш опанувати нетиповий інструмент, та при цьому живеш в невеликому місті, де це не так і доступно, то складнощів ще більше.

Діана, Максим, Сергій та Ніка живуть в Добропіллі. Крім навчання в одній школі, їх об’єднує спільне хобі – музика. Вокал, гра на гітарі, барабанах, клавішних, укулеле: підлітки майстри в різних напрямках. Музикою займаються давно та наполегливо. Проте школярі вважають, що музична культура в їхньому місті занадто одноманітна та традиційна. Щоб створити цікаву і нетипову альтернативу для молоді Добропілля четверо друзів створили проєкт під назвою Music Lab. На його реалізацію вони отримали фінансування в рамках інноваційної програми Upshift Україна.

Проблема в тому, що в нашому місті є лише музична школа, в якій крім вивчення цікавого тобі інструмента, ти штурмуєш історію музики, нотну грамоту, відвідуєш хор, вчишся як у звичайній школі. Ще є різні колективи та гуртки, де діти грають на українських народних інструментах”, – розповідає Діана, лідерка команди Music Lab

Тому в школярів виникла ідея: чому б не створити власний простір, де молодь так само вчитиметься музиці, але на більш популярних, альтернативних інструментах. Для цього Music Lab знайшли приміщення, облаштували його та закупили все необхідне для занять: два різновиди укулеле, шейкер, синтезатор, різновид барабанів, електро та акустичну гітару.

Команда розповідає, що запит на подібний проєкт дуже високий. Ще коли Діана, Максим, Сергій та Ніка розробляли проєкт на тренінговій програмі Upshift, то знайшли талановитих дітей, які мріють займатися музикою. 

Команда вже провела свій перший концерт. Запросила виступити музикантів з різних міст. Прийти послухати концерт завітала молодь різного віку зі шкіл міста.

Кожен має зрозуміти: музика – це круто і не так важко. І не потрібно боятися. Під час нашого заходу ми влаштували інтерактивну гру: запросили гостей спробувати зіграти мелодію самостійно. Всі були у захваті, – розповідає Сергій. – Концерт пройшов дуже і дуже круто. Навіть зараз згадую, а емоції переповнюють”.

Music Lab планує й далі розвиватися, виступати, брати участь у фестивалях. “Цей проєкт, у першу чергу, поєднав нас, дав можливості, щоб розвиватися в музиці. Та найголовніше: ми залишимо ці можливості для молоді”.