Upshift – Україна

Сєвєродонецькі школярки проводять профорієнтаційні майстер-класи для дітей з інтернату

Катя навчається в 11 класі. На вибір її майбутньої професії вплинула мама. Вона працює юристкою, і Катя дивлячись на її приклад та кропітку роботу, вже з другого класу школи розуміла, що пов’яже професійне життя з правом. Її однокласниці Кіра та Настя над одвічним питанням “ким бути” роздумували довше. Три подруги закінчують школу та зовсім скоро […]

Катя навчається в 11 класі. На вибір її майбутньої професії вплинула мама. Вона працює юристкою, і Катя дивлячись на її приклад та кропітку роботу, вже з другого класу школи розуміла, що пов’яже професійне життя з правом. Її однокласниці Кіра та Настя над одвічним питанням “ким бути” роздумували довше.

Три подруги закінчують школу та зовсім скоро вступатимуть до університетів. Визначитись, в що з головою поринуть на п’ять з половиною років, допомагали поради батьків, сайти університетів, поїздки на дні відкритих дверей. Катя, Настя і Кіра краще за інших розуміють: знайти те, чим буде цікаво займатись все життя, – непросто і важливо.

Саме тому вони заснували проєкт “Будинок Щастя”, щоб проводити профорієнтаційні майстер-класи для соціально вразливих дітей і підлітків. Аби втілити свою ідею, дівчата подали заявку на програму UPSHIFT Україна. Тут вони розробили проєкт й отримали фінансування від уряду Японії та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Дівчата вирішили, що майстер-класи з профорієнтування проводитимуть для дітей з інтернату: “У нас є батьки, які допоможуть у виборі професії, підкажуть, можуть приділити нашому майбутньому час і ресурси. У дітей з інтернату такої можливості немає. Вони позбавлені батьківської опіки та індивідуального підходу”.
Усього в рамках проєкту “Будинок Щастя” заплановано 7 майстер-класів за різними напрямками: “дизайнер”, “кондитер”, “рятувальник”, “лінгвіст”, “хореограф”, “флорист”, “візаж та перукарська справа”. Аби діти могли заглибитися у професійне середовище, дівчата запрошують спеціалістів з досвідом роботи. Під час майстер-класів кожен розповідає про своє ремесло, спілкується з дітьми про тонкощі власної професії та проводить для них практичне заняття.

На перший профорієнтаційний захід завітала місцева дизайнерка Тетяна Винниченко. Вона провела для дітей майстер-клас з розфарбовування новорічних іграшок. Ними ж прикрасили ялинку, що встановили в інтернаті. Під час наступних майстер-класів підлітки приміряли на себе ролі перукаря, візажиста та кондитера.

Попереду ще чотири майстер-класи. На день лінгвіста, наприклад, діти вивчатимуть мови в ігровій формі. Під час майстер-класу з флористики будуть складати солодкі та квіткові букети.

Спочатку було важко, бо діти сиділи відсторонено та не йшли на контакт. Але напруга швидко минула, коли їм стало цікаво. Це було найприємнішим за час проєкту: відчути, що ми робимо важливу і корисну справу, що дітям подобається, є запит.