Upshift – Україна

Компостувати, а не спалювати!

Активна молодь Краматорська почала виробляти біодобриво з палого листя Привіт! Мене звати Андрій і я борюся зі спалюванням листя у своєму рідному місті Краматорськ. Я хочу, щоб люди дихали чистим повітрям, природа не страждала від шкідливої звички людей, а тварини завжди були у безпеці. Разом із моїми друзями-активістами Максимом та Веронікою ми заснували проєкт “Східна […]

Активна молодь Краматорська почала виробляти біодобриво з палого листя

Привіт! Мене звати Андрій і я борюся зі спалюванням листя у своєму рідному місті Краматорськ. Я хочу, щоб люди дихали чистим повітрям, природа не страждала від шкідливої звички людей, а тварини завжди були у безпеці.

Разом із моїми друзями-активістами Максимом та Веронікою ми заснували проєкт “Східна МАВка”. Наша команда не просто так має таку назву: “МАВ” – перші три літери наших імен, а щоб передати свою екологічну позицію ми вирішили додати приставку “КА”. Мавка, як берегиня лісів та природи, а «Східна», бо ми всім серцем любимо свою рідну Донеччину.

Нашу команду об’єднала не лише спільна мета, а й невеличке селище біля Краматорська – Ясногірка. Коли ти живеш у містечку чи селищі, проблема спалювання листя є однією з найбільш розповсюджених. Кожної весни та осені люди прибирають свої подвір’я, школярі виходять на суботники – і все прибране листя та траву спалюють, не розуміючи шкоди для довкілля. Паління листя призводить до загибелі мікрофлори, багато видів рослин вимерли чи на грані вимирання, в атмосферу виділяється вуглекислий газ, дим обмежує видимість нашого зору. В нас тільки одне питання, чи варто воно того?

Як активна молодь нашого міста ми вирішили взяти ситуацію у свої руки та знайти альтернативу спалюванню. Такою альтернативою стало компостування листя. Завдяки участі у програмі UPSHIFT від ми змогли розробити наш проєкт та отримали фінасування від ЮНІСЕФ та ING Bank на його здійснення.

Мета нашого проєкту – викорінити звичку спалювати листя та інформувати людей про можливість іншого шляху утилізації. Саме тому ми розробили наш проєкт, який повинен стати прикладом того, що люди, спалюючи листя, насправді палять дуже гарну альтернативу хімічному добриву, бо замість вогнища вони можуть зробити невеличкий компостер.

В рамках свого проєкту ми також створили два компостери розмірами 6х6х1 м, завантажили туди листя, яке за допомогою біорегенератору Oxydol за три місяці перетворюється на добрива. Наш обсяг виробництва компосту може задовольняти потреби в добриві як маленькі клумбочки, так й фермерські обсяги, а перевага такого способу утилізації листя – екологічність.

Ми розуміємо, що розв’язання проблеми завжди передбачає комплексний підхід. Для цього ми започаткували громадську організацію “Східна Мавка” і зараз активно співпрацюємо із міською владою, щоб разом вирішувати проблеми щодо питань поводження з органічними відходами на полігонах, екологією та екоосвітою населення. Впевненими кроками ми йдемо до того, щоб значно покращити ситуацію з екологією у Краматорську.