Upshift – Україна

Підлітки з Тошківки відкрили Центр молодіжної активності в своєму селищі

Ці діти хотіли зробити “сіру зону” не такою сірою, і вони зробили це. Три школярі з Тошківки – Наташа, Артем та Едуард – чотири місяці тому подали заявку на UPSHIFT Україна. Пройшли складний шлях: кілька етапів інтерв’ю, відбір в 10-ку фіналістів, тренінги з проєктного менеджменту та соціальних інновацій, створення власного проєкту, захист перед журі. І […]

Ці діти хотіли зробити “сіру зону” не такою сірою, і вони зробили це. Три школярі з Тошківки – Наташа, Артем та Едуард – чотири місяці тому подали заявку на UPSHIFT Україна. Пройшли складний шлях: кілька етапів інтерв’ю, відбір в 10-ку фіналістів, тренінги з проєктного менеджменту та соціальних інновацій, створення власного проєкту, захист перед журі. І ось вже команда з Тошківки (Попаснянський район) відкриває Центр молодіжної активності, створення якого підтримав Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та уряд Японії. Центр розташувався при місцевій загальноосвітній школі.

Для молоді життя в нашому селищі безрадісне. Їм немає де проводити вільний час, гуляти, розважатися. Не кажучи вже, про саморозвиток. Діти ростуть дуже закритими, залежними від гаджетів і інтернету, не мають захоплень. Нам дуже хотілось змінити це. За допомогою UPSHIFT ми здійснили мрії багатьох дітей нашого селища!

Комусь ідея створення Центру може здатися простою і звичайною, але ж вони мають розуміти: у багатьох дітей є умови для розвитку, хобі, зустрічей чи відпочинку, у нас – інша реальність” – лідерка команди Наталя Постолатьєва. 


Коли їдеш Тошківкою, перше слово, яке гупає в тебе в голові, – “занедбаність”. Покинуті, напівзруйновані будівлі, погані дороги, немає дитячих майданчиків, місць для занять спортом. Тут взагалі відсутні будь-які можливості для розвитку підлітків. Проте, як кажуть, в UPSHIFT: молодь – це не лише наше майбутнє, а й наше сьогодення. І вона прагне змін!

Саме завдяки такій молоді в Тошківці з’явився творчий простір. Тим паче, що селищу він вкрай потрібен, каже директорка школи Ірина Соколова: “Наша школа стала своєрідним центром для творчої молоді та дітей. А у Тошківці, вони, дійсно, є. Наші ученики мають різні захоплення: гарно малюють, співають, займаються музикою та навіть різьбою з дерева”. Роботи учнів, кажуть вчителі, дуже високого рівня. Деякі перемагають на конкурсах в Італії, Румунії.

В Центрі молодіжної активності вже зробили перші кроки з його облаштування, закупили музичні інструменти та техніку. Тепер діти мають не тільки бажання займатись творчістю, але й можливості для цього. Як тільки-но діти дізналися про відкриття Центру, почали записуватися на уроки музики: хочуть вчитися гри на гітарі та піаніно. Запит виріс в три рази.

Тошківка – одне з селищ, яке максимально наближене до лінії розмежування. Крім шахти, інших підприємств тут немає. Шахта бідна, через це не змогла утримувати місцевий будинок культури. Його закрили, а через декілька років там сталася пожежа”, – розповідає Олена Галіцина, представниця UPSHIFT Україна.

Тому школа стала тим єдиним місцем, де діти можуть себе реалізувати. В тошківській школі навчається лише 75 учнів і учениць, проте більшість з них має потяг до творчості. Завдяки організації Центру діти з Тошківки і сусідніх селищ мають можливість займатися не тільки образотворчим мистецтвом, а й вчитися грі на музичних інструментах. Тепер вони зможуть втілити в життя давні мрії: створити власний ВІА, тішити своєю творчістю жителів селища, влаштовувати для них святкові заходи, яких їм так не вистачає в цей час”.