Upshift – Україна

Харківська молодь отримала підтримку своїх проєктів через інноваційну програму UPSHIFT

16 травня в Харкові визначили переможців інноваційної програми для молоді UPSHIFT Україна, яку втілює ЮНІСЕФ спільно з Фондом “Професійний розвиток Харкова” за підтримки Харківської міської ради та ING Bank. За результатами відбору п’ять молодіжних команд отримають фінансування та менторську підтримку для здійснення своїх проєктів.  «Програма UPSHIFT була розроблена Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і на даний момент здійснюється у понад 40 країнах світу. Вона надає можливість молоді не просто опановувати актуальні навички, а й створювати інновації, […]

16 травня в Харкові визначили переможців інноваційної програми для молоді UPSHIFT Україна, яку втілює ЮНІСЕФ спільно з Фондом “Професійний розвиток Харкова” за підтримки Харківської міської ради та ING Bank. За результатами відбору п’ять молодіжних команд отримають фінансування та менторську підтримку для здійснення своїх проєктів. 

«Програма UPSHIFT була розроблена Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і на даний момент здійснюється у понад 40 країнах світу. Вона надає можливість молоді не просто опановувати актуальні навички, а й створювати інновації, що вирішують важливі для громади проблеми. Ми віримо, що молоді люди можуть і повинні самостійно визначати потреби у своїх громадах та знаходити шляхи їх вирішення. Наше ж завдання – надати молоді підтримку та створити середовище, де найнеймовірніші ідеї стають реальністю», – сказала Світлана Тимченко, консультантка ЮНІСЕФ з цифрової освіти. 

Всього в програмі взяли участь 10 команд з Харкова. Вони пройшли серію навчальних тренінгів за методологією Human Centered Design (дизайн, орієнтований на людину), де за допомогою досвідчених менторів/ок працювали над розробкою власних проєктів, досліджували обрану проблему, вивчали цільову аудиторію, генерували ідеї та тестували прототипи своїх рішень. У результаті команди отримали готові до реалізації проєкти, а п’ять з них – фінансування та менторську підтримку. 

Наступні три місяці обрані п’ять команд будуть втілювати свої проєкти, аби вирішити ті проблеми, що їх хвилюють в їхній громадах. І ми намагались підтримати команди, які найбільше потребують нашої допомоги та залученості в процес реалізації. В будь-якому разі, в рамках UPSHIFT Україна всі учасники й учасниці отримали навички й компетенції, які дозволять їм не лише втілити свої ініціативи, а й допоможуть їм у подальшому як професійному, так і особистому житті”, – зазначила Марина Ладиженська, керівниця програми UPSHIFT Україна. 

Цього разу журі програми обрало молодіжні проєкти, що спрямовані на профорієнтацію та популяризацію робітничих професій, попередження наркотичної залежності у підлітків, протидію булінгу в школі, сексуальну освіту підлітків з особливими освітніми потребами, привернення уваги до причин суїцидів серед молоді.

Протягом роботи з командами ми побачили глибоке розуміння та пропрацьованість проєктів, над якими вони працювали. Вони дуже різнопланові та зачіпають важливі, іноді важкі питання у суспільстві. Це в черговий раз доводить, що наша молодь небайдужа, свідома та готова брати відповідальність. Ми ж зі свого боку намагаємось надати більше можливостей для розвитку молоді та підтримувати їхні ідеї й прагнення” – прокоментувала Аліна Помазан, заступниця директора Департаменту – начальниця управління у справах сім’ї та молоді Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради. 

Довідкова інформація: 

Програма UPSHIFT – це глобальна програма ЮНІСЕФ, що реалізується у 28 країнах світу та поєднує тренінги із соціальних інновацій, наставництво та фінансову підтримку. Вона надає молоді навички 21 століття та ресурси, щоб визначити проблеми своїх громад та запропонувати інноваційні рішення цих проблем. Програма розвиває життєстійкість молодих людей, а їхні громади отримують переваги від рішень, що пропонує молодь. 

ЮНІСЕФ у своїй діяльності відстоює права і добробут кожної дитини. Спільно з партнерами ЮНІСЕФ працює у 190 країнах і територіях задля переведення цього зобов’язання у площину практичних дій, докладаючи особливих зусиль для охоплення найуразливіших і соціально виключених дітей, заради всіх дітей, де б вони не знаходилися. 

ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» – це українська неурядова громадська організація, діяльність якої з 2013 року спрямована на підвищення рівня спроможності та матеріального добробуту громадян України шляхом сприяння працевлаштуванню та самозайнятості.