Upshift – Україна

Вплив молоді на профорієнтацію в Ніжині: команда «Маяк» розширює горизонти

У свої 15 Кирило вже веде активне громадське життя в Ніжині, що на Чернігівщині. Школяр разом із однодумцями реалізовує освітні та екологічні проєкти в місті. І ось перед хлопцем і його однолітками постало питання вибору майбутньої професії — куди йти навчатися та за яким фахом.  «Як депутати Молодіжної ради ми провели опитування серед школярів, — […]

У свої 15 Кирило вже веде активне громадське життя в Ніжині, що на Чернігівщині. Школяр разом із однодумцями реалізовує освітні та екологічні проєкти в місті. І ось перед хлопцем і його однолітками постало питання вибору майбутньої професії — куди йти навчатися та за яким фахом. 

«Як депутати Молодіжної ради ми провели опитування серед школярів, — розповідає Кирило, — і зрозуміли, що проблема вибору професії близька багатьом».

Кирило разом із Єгором, Назаром, Олександром і Максимом взялися ознайомлювати школярів із різними сферами діяльності. Хлопці обʼєдналися в команду «Маяк» і подали заявку на участь у програмі UPSHIFT від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Молодь пройшла навчання за методологією програми, а також отримала менторську підтримку та ресурси на реалізацію власного проєкту.

Команда «Маяк» створила в Ніжині профорієнтаційні пункти на базі бібліотеки та молодіжних центрів. Тут можна знайти інформацію про методики, що допомагають вибрати професію. Також апшифтери сформували базу контактів представників різних сфер діяльності, наприклад, медиків, поліціянтів, психологів, програмістів тощо.

«Ми хочемо, щоб молодь залишалася й розвивалася в нашому місті. Тож вирішили познайомити школярів із людьми, які працюють у Ніжині та бачать тут перспективи розвитку. Молодь може звернутися до них і дізнатися більше про переваги та недоліки їхньої роботи», — розповідає Кирило. 

Також команда провела для школярів серію офлайн-зустрічей із представниками різних професій. Для того, щоб таких заходів у місті ставало більше, апшифтери залучили 20 волонтерів. Молодь організувала для них навчання з профорієнтації. Протягом двох днів волонтери досліджували такі теми: кар’єрне консультування; оцінка інтересів, навички і цінності; пошук роботи і працевлаштування. 

«Наші волонтери вже провели кілька заходів у навчальних закладах міста на тему “Як успішно пройти співбесіду”. Ми віримо, що таких тренінгів і лекцій буде ще більше», — говорить Кирило.

Загалом участь у проєкті команди взяли понад 130 молодих людей віком від 13 до 17 років. Апшифтери планують і далі проводити профорієнтаційні заходи, а також розвивати волонтерську спільноту.

«Важливо мати роботу, яку ти любиш. Це мотивує та додає сил розвиватися в обраній сфері. Гадаю, тоді й менше виснаження», — вважає Кирило.

UPSHIFT — це молодіжна інноваційна програма, яку реалізує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Повномасштабна війна спричинила низку серйозних гуманітарних викликів у всіх регіонах країни. Оскільки молодь є однією з рушійних сил громад, ЮНІСЕФ залучив учасників UPSHIFT до розвʼязання цих проблем. За минулий рік 459 команд (2003 молоді людини віком 14-24 роки) взяли участь у програмі UPSHIFT і розробили свої проєкти, які охопили понад 30 тисяч бенефіціарів.