Upshift – Україна

Молодь з різних областей України підвищує якість статевого виховання

Згідно з даними опитування U-Report*, понад 30 відсотків молодих українців прагнуть знати більше про відмінності між жіночим і чоловічим тілами, а 50 відсотків вважають лекції зі статевої гігієни у школах доцільними. «Я веду гурток з журналістики й часто чую від підлітків, що їм не вистачає знань про статеве життя. Вони шукають інформацію в інтернеті, але вона […]

Згідно з даними опитування U-Report*, понад 30 відсотків молодих українців прагнуть знати більше про відмінності між жіночим і чоловічим тілами, а 50 відсотків вважають лекції зі статевої гігієни у школах доцільними.

«Я веду гурток з журналістики й часто чую від підлітків, що їм не вистачає знань про статеве життя. Вони шукають інформацію в інтернеті, але вона їх ще більше заплутує й розвиває невпевненість у собі», — розповідає 21-річна Анастасія, учасниця команди «Свідомі».

Для того, щоб покращити обізнаність підлітків і молодих людей з тем інтимного здоровʼя, безпеки та стосунків, учасники програми UPSHIFT від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) створили власні проєкти. Команди «Синя чесність»,  «Прогрес» і «Свідомі» пройшли навчання, отримали менторську підтримку та ресурси на реалізацію своїх ініціатив.

Команда «Прогрес»

Володимир, Віталій, Кіра, Вероніка та Катерина працюють над своїм проєктом у місті Решетилівка, що на Полтавщині. Молодь організувала серію тренінгів для учнів 8–11 класів на теми статевого виховання. А також у співпраці з Полтавським обласним центром профілактики ВІЛ та боротьби зі СНІДом команда облаштувала мобільний пункт, у якому мешканцям міста фахівці проводили безплатні й анонімні експрес-тестування на хвороби, як-от ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс.

«Головна мета нашого проєкту — це донести до підлітків і молоді, що важливо періодично робити обстеження на інфекційні захворювання. Також ми розповідаємо, як уникнути інфікування», — говорить учасник команди «Прогрес» Володимир

На фото команда “Синя чесність” разом із учасниками заходу, спрямованого на інформування молоді про статеве виховання


Команда «Синя чесність»

А в Сумах Ілона, Дарʼя, Маргарита та Владислав провели заходи під супервізією сексологині на такі теми: «Стосунки та цінності», «Стать, гендер, сексуальні орієнтації» і «Насильство та турбота про безпеку». Команда створила окремий інформаційний канал, де публікує перевірену інформацію для юної аудиторії. А також облаштувала куточок сексуальної освіти в одному з молодіжних центрів міста. Там відвідувачі можуть прочитати інформативні буклети та взяти безплатно контрацептиви. 

«Сексуальна освіта — це спершу про побудову здорових стосунків із собою, своїм тілом, а тоді вже з іншими людьми. Ми говоримо багато про безпеку та згоду, надаємо правдиву інформацію. Підліткам і молоді необхідно мати такі знання», — розповідає учасниця команди «Синя чесність» Ілона.

На фото школярі на заході від команди “Свідомі”. Підлітки слухають інформацію про статеве виховання від експертки

Команда «Свідомі»

Анастасія, Валерія і Юлія реалізовують свій проєкт у селищі Авангард, що на Одещині. Молодь залучила експерта зі статевого виховання та провела тренінги для підлітків на теми власних кордонів, фізіологічних відмінностей між дівчатами і хлопцями, на яких обговорили менструацію, безпечний секс і види контрацепції. Такі зустрічі команда «Свідомі» планує зробити регулярними для школярів своєї громади.

Загалом участь у проєктах апшифтерів узяли понад 400 підлітків і молодих людей.

UPSHIFT — це молодіжна інноваційна програма, яку реалізує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Повномасштабна війна спричинила низку серйозних гуманітарних викликів у всіх регіонах країни. Оскільки молодь є однією з рушійних сил громад, ЮНІСЕФ залучив учасників UPSHIFT до розвʼязання цих проблем. За минулий рік 459 команд (2003 молоді людини віком 14–24 роки) взяли участь у програмі UPSHIFT і розробили свої проєкти, які охопили понад 30 тисяч бенефіціарів.