Upshift – Україна

Апшифтери допомагають молоді краще розумітися на безпеці в інтернеті

Привіт! Я шістнадцятирічна Клімова Поліна,  співзасновниця проєкту, який допоміг черкаській молоді краще розумітися на безпеці в інтернеті.  Чи можете ви уявити хоча б один день без інтернету? Мабуть, що ні. У наш час люди постійно спілкуються онлайн.  Але якщо дорослі зазвичай обережно користуються інтернет-простором, то молодь нехтує безпекою через необізнаність. Одна з проблем сучасної молоді […]

Привіт! Я шістнадцятирічна Клімова Поліна,  співзасновниця проєкту, який допоміг черкаській молоді краще розумітися на безпеці в інтернеті. 


Чи можете ви уявити хоча б один день без інтернету? Мабуть, що ні. У наш час люди постійно спілкуються онлайн.  Але якщо дорослі зазвичай обережно користуються інтернет-простором, то молодь нехтує безпекою через необізнаність.

Одна з проблем сучасної молоді – це залежність від інтернету. МІНЦИФРИ провели в 2021 році  опитування щодо безпеки в інтернеті,  за результатами якого понад 41% українців зазнали кібербулінгу, а третина  стали жертвами онлайн шахраїв. Серед підлітків  (15 років і старше)  65% почуваються в онлайн-просторі швидше незахищеними. Серед них  30% українців стикалися з онлайн шахрайством, 30% – зі сценами жорстокості в онлайні, 25% – з образливими діями, 23% – з неприємними або відштовхуючими новинами в мережі.

Також великий вплив мала пандемія  COVID-19, під час і після якої ми почали частіше користуватися гаджетами. Збільшилася  ймовірність зіткнутися з кіберзлочинцями, дезінформацією, шахраями і т.д. 

Саме тому ця проблема привернула увагу нашої команди “Діти інтернету”. Отже, я, Віка, Стелла і Даня як однокласники, друзі та однодумці організували свій проєкт у місті Черкаси. Він реалізується в рамках програми UPSHIFT від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). 

Ми провели власне дослідження серед черкаської молоді віком 14-18 років і з’ясували що 70% опитаних не ознайомлені з правилами безпечного користування інтернет-простором, а 20% – постраждали від шахраїв. Тому побувавши на буткемпі та отримавши фінансування, ми перейшли до реалізації проєкту.

Наш проєкт складався з таких етапів:

Презентація у школах міста Черкаси. Ми розповідали про наш проєкт, про небезпеку в інтернет-просторі та запрошували  на тренінги учнів 14-18 років.

Тренінги “Небезпека молоді в інтернет-просторі “. Ми провели цикл тренінгів з кібербезпеки у ІТ академії “STEP”, мета яких ознайомити молодь міста з викликами інформаційного простору, особливо у період війни.

Тепер здобувачі освіти, що були присутні на презентації проєкту у навчальних закладах та відвідали наші тренінги, набули нових знань, які допоможуть їм безпечно орієнтуватись в інтернет-просторі. Вони навчилися: правильно створювати надійний пароль, розрізняти аккаунт звичайного користувача із акаунтом шахраїв, не переходити за незнайомими посиланнями та ознайомилися із правилами безпечного користування інтернет-простором і ще багато іншого. Приємним бонусом до тренінгів були нові знайомства, подарунки від нас і позитивні враження. Ми пишаємося своєю роботою на проєкті, який ми змогли реалізувати!

А ви знаєте,  як захистити  особисті дані в інтернеті?